Vloerverwarming installeren
• Betrouwbare & kwalitatieve service
• Verschillende soorten systemen
• Erkende installateurs vergelijken


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Zelf vloerverwarming aanleggen

Doe het zelf en leg de vloerverwarming maar aan is natuurlijk een optie voor degene die er voor gaat om een vloerverwarming te nemen. Ook de personen die kiezen voor doe het zelf, kunnen een keuze maken uit elektrische vloerverwarming en vloerverwarming, die wordt aangesloten op de CV installatie. Bovendien zal er vooraf een beslissing moeten worden genomen om te bepalen of de vloerverwarming als hoofdverwarming gaat dienen of als bijverwarming om voor extra comfort en warmte te zorgen. Zie bijvoorbeeld ook dit filmpje voor zelf vloerverwarming leggen met het noppenplaat systeem.

Vloerverwarming: doe het zelf

De ruimte waarin de vloerverwarming zal worden gelegd kan invloed hebben op de keuze van het type vloerverwarming dat geschikt is voor de betreffende ruimte. Doe het aanleggen van de vloerverwarming zelf in de badkamer, waar vaak wordt gekozen voor elektrische vloerverwarming om een aantal redenen. In de eerste plaats is de elektrische vloerverwarming een stuk eenvoudiger aan te leggen en zullen er minder voorbereidende werkzaamheden zijn. De elektrische vloerverwarming is namelijk al geïnstalleerd op dunne matten en heeft als voordeel dat er niet altijd hak en breekwerk hoeft plaats te vinden omdat de matten eventueel over een bestaande tegelvloer of geëgaliseerde vloer heen gelegd kunnen worden. 

Zelfstandig verwarming installeren onder de vloer

Bij het zelf aanleggen van de vloerverwarming die wordt aangesloten op de bestaande CV installatie zal dit meer werk met zich mee brengen dan het aanleggen van de elektrische vloerverwarming. Hieronder zullen dan ook een aantal specifieke kenmerken van deze vorm van vloerverwarming worden besproken.

  • Bij dit soort vloerverwarming worden de leidingen van de vloerverwarming vaak in de vloer gelegd en zullen er dan ook ter voorbereiding sleuven gefreesd moeten worden. Hiervoor kan de doe het zelver gebruik maken van een speciale freesmachine die eventueel gehuurd kan worden, als men deze zelf niet in het bezit heeft.
  • Er zijn speciale bedrijven die zich onder meer richten op de mensen die zelf van plan zijn om vloerverwarming aan te leggen en waar de materialen dan ook afzonderlijk gekocht kunnen worden.
  • Bij de materialen die nodig zijn voor het aanleggen van een doe het zelf vloerverwarming kan men denken aan de vloerverwarmingverdeler, verwarmingsslang, draadstalnetten en isolatiefolie.
  • Bij het aanschaffen van de materialen voor vloerverwarming bij een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is wordt een handleiding meegegeven en het is dan ook aan te raden om eerst de handleiding grondig door te nemen alvorens met de werkzaamheden aan te vangen.

Tips bij het leggen van vloerverwarming

Bij het leggen van de vloerverwarming kan er een onderscheid worden gemaakt tussen de vloerverwarming die met leidingen wordt aangesloten op het centrale verwarmingssysteem en de elektrische vloerverwarming die reeds is voor geïnstalleerd op een dunne mat. De vloerverwarming die op het centrale verwarmingssysteem wordt aangesloten, kan op verschillende manieren gelegd worden. De meest gangbare manier is het maken van sleuven in de betonvloer waarin de leidingen worden gelegd. Er is echter ook een andere mogelijkheid en dat betreft het zogenaamde droge systeem waarbij dat als compleet pakket en modulair verkrijgbaar is en waarvan de ondervloer reeds geïsoleerd is. Bovenop zijn dan al sleuven aangebracht waarin de leidingen gelegd kunnen worden. Het leggen van de vloerverwarming wordt dan eenvoudiger. Tip: via dit portaal vind je eenvoudig en snel installateurs van vloerverwarming in Kerkrade, Kampen, Heerhugowaard en vele andere plaatsen in Nederland.

Aandachtspunten en adviezen
Om meer uitleg te geven over de te ondernemen stappen om een aanvang te maken met betrekking tot het leggen van de vloerverwarming zullen hieronder een aantal kenmerken worden toegelicht.

  1. Als er gekozen wordt voor de traditionele manier van het leggen van vloerverwarming dan zullen er sleuven gefreesd moeten worden in de vloer. In de sleuven worden vervolgens de leidingen gelegd.
  2. Belangrijk is het om rekening te houden bij vloerverwarming met het leggen van de leidingen in zogenaamde lussen, waarbij er sprake is van meer warmtestraling als de afstand tussen de lussen kleiner is.
  3. Het is dan ook aan te raden om bij ramen en deuren waar de kans op kou groter is de lussen voor de vloerverwarming dichter bij elkaar te leggen, zodat er sprake is van een optimale warmtespreiding.
  4. Het leggen van elektrische vloerverwarming is in elk geval een stuk eenvoudiger, want in voorkomende situaties is het zelfs mogelijk de matten, waarop de vloerverwarming is geïnstalleerd over de oude badkamervloer heen te leggen. Het enige waar dan bij het leggen rekening mee gehouden moet worden, is dat de vloer enigszins opgehoogd zal worden, omdat er ook weer een nieuwe vloer over de elektrische vloerverwarming geplaatst zal worden.

Plaats een reactie