Vloerverwarming installeren
• Betrouwbare & kwalitatieve service
• Verschillende soorten systemen
• Erkende installateurs vergelijken


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Welke buizen worden gebruikt voor vloerverwarming?

Kunststof buizen voor verwarming – en ook vloerverwarming – kunnen grofweg in drie typen worden onderverdeeld.

  • PE-RT;
  • PEX;
  • ALUPEX (meerlagen composietbuis)

Tussen de drie buizen bestaat een wezenlijk (kwaliteits)verschil. Het eerste verschil is de soort kunststof. Er wordt een onderverdeling gemaakt naar LDPE, MDPE en HDPE. Voor buizen wordt eigenlijk alleen gebruik gemaakt van LDPE en HDPE. Het verschil tussen LDPE (Low Density Poly Ethyleen) en HDPE (High Density Poly Ethyleen) is het aantal moleculen per cm3. LDPE wordt ook vaak gebruikt voor plastic tasjes. HDPE veelal voor duurzame producten. Zie ook: Wat is het verschil tussen een PE-RT en PEX buis?

PE-RT

Een PE-RT buis is een LDPE buis. Dit is een buis die met name wordt toegepast in vloerverwarming. Kenmerkend voor deze buis is dat het bestand is tegen temperaturen tot 60°C. In een vloerverwarming worden normaal gesproken niet zulke hoge temperaturen bereikt en volstaat een dergelijke buis.

Tip: zoek hier naar ervaren installateurs in Bergen op Zoom, Velsen en Hoorn voor een offerte op maat.

PEX

Een PEX buis is een HDPE kunststof buis. Door een andere productieproces wordt een kwalitatief betere buis dan een PE-RT buis gemaakt. Binnen deze soort zijn drie varianten PEX-a, PEX-b en PEX-c. Het verschil zit met name in de kwaliteit. De meest voorkomende variant is PEX-c. Deze buis is bestand tegen temperaturen tot 90°C. En een piekbelasting van 110°C. Deze buis is dus zowel geschikt voor vloerverwarming als de traditionele radiator verwarming. Tevens is deze buis door de hogere kwaliteit van een bewezen hogere duurzaamheid.

ALUPEX composietbuis (AKB of multybuis)

Dit is een buis die is samengesteld (composiet) uit drie lagen. Een kunststof laag, vervolgens een aluminium laag en tot slot een buitenlaag van kunststof. Meestal wordt deze buis een alupex of AKB (Aluminium Kunststof Buis) genoemd. Deze buis is er meestal in twee varianten: een AKB met twee lagen kunststof van PE-RT of een AKB met twee lagen PEX. Kenmerkend voor deze buis is dat er bijna geen uitzetting van het materiaal plaats vindt bij temperatuurverandering en een grote mate van vormvastheid. Verschil tussen PEX en PE-RT is het kwaliteitsverschil, met de daarbij behorende temperatuurbestendigheid.

Plaats een reactie