Vloerverwarming installeren
• Betrouwbare & kwalitatieve service
• Verschillende soorten systemen
• Erkende installateurs vergelijken


VERGELIJKEN & OFFERTE AANVRAGEN

Vloerverwarming in de woonkamer

Steeds vaker kiezen mensen voor het gemak en comfort van vloerverwarming in de woonkamer. We kennen twee typen vloerverwarming. Als eerste de traditionele vloerverwarming. Deze soort vloerverwarming wordt aangesloten op de centrale verwarming, door middel van een verdeler. Op de vloer in de woonkamer worden een soort buizen in gleuven gelegd waardoor de warmte zich verspreid. Hier overheen kun je eigenlijk alle soorten vloeren plaatsen die je maar wilt. Verder kennen we nog de elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming bestaat uit speciale dunne matten waarin speciale verwarmingsdraden zitten verwerkt. Bekijk ook onze tips voor in de badkamer.

Vloerverwarming als hoofdverwarming in de woonkamer

Mocht je de traditionele vloerverwarming als hoofdverwarming gaan gebruiken dan heb je ook geen radiatoren aan de muur, wat ruimtebesparend werkt. Hoofdverwarming wil zeggen dat je geen extra verwarming door bijvoorbeeld de centrale verwarming hebt. Je kunt er echter ook voor kiezen om vloerverwarming als basisverwarming te gebruiken. Je kunt dan extra verwarmen met bijvoorbeeld de centrale verwarming. Als je vloerverwarming plaatst in je woonkamer, zul je ook een keus moeten maken voor de vloer die hier overheen komt te liggen. Eigenlijk zijn voor vloerbedekking alle bedekkingen geschikt. Of je nu kiest voor tapijt, plavuizen of laminaat. Je moet wel met een aantal zaken rekening houden. Als je kiest voor tapijt kies dan geen tapijt met een foamrug. Vaak wordt op het tapijt door middel van symbolen aangegeven of het geschikt is voor vloerverwarming. Kies je voor parket of laminaat dan moet je een soort kiezen die niet te dik is. Hout en MDF enzovoorts  hebben een nogal sterk isolerende werking. De warmte van de vloerverwarming kan bij een te dikke vloer ook de verkeerde kant opgaan. Zorg dan ook voor een goede isolerende onderlaag.  Echt het meest geschikt voor vloerverwarming in de woonkamer als vloer zijn de plavuizen, en wel omdat plavuizen erg snel verwarmen bij vloerverwarming. Het materiaal laat de warmte van de vloerverwarming snel door en het voelt erg comfortabel aan. Op deze website vind je meer verdiepende informatie over diverse afwerkvloeren zoals laminaat en houten vloeren.

Het plaatsen van de verwarming
Vloerverwarming in de elektrische vorm kan heel goed zelf geplaatst worden. Traditionele vloerverwarming plaatsen is iets dat je het beste door een erkend installatiebedrijf kunt laten uitvoeren. Hier komt namelijk zeker de nodige vakkennis bij kijken.  In heel Nederland zijn voldoende bedrijven te vinden die de vloerverwarming kunnen aanleggen. Vloerverwarming in de woonkamer biedt veel comfort. Bij vloerverwarming heb je te maken met stijgende warmte, dit heeft als groot voordeel dat als eerste je voeten verwarmd worden.  Zeker bij elektrische vloerverwarming, is de temperatuur van de vloer ook erg goed te regelen. Wel is het zo dat het opwarmen van de vloer een tijdje duurt. Het koelt echter ook weer langzaam af. De temperatuur bij elektrische vloerverwarming is overigens beter te regelen, dan bij traditionele vloerverwarming.  

De kosten van vloerverwarming in de woonkamer
De aanschaf en het laten installeren van vloerverwarming is best een flinke uitgave.  Aan het onderhoud van vloerverwarming zijn verder geen kosten verbonden. Vloerverwarming heeft na het plaatsen verder geen onderhoud nodig. Er wordt een lange garantie gegeven op vloerverwarming, dit kan wel een garantie van 10 jaar zijn. Wil je graag van te voren meer weten over de exacte kosten van de vloerverwarming, dan kun je het beste met een gespecialiseerd bedrijf contact op nemen en een vrijblijvende offerte op laten maken.

Het type verwarming in de kamer
Naast het soort vloerverwarming in de woonkamer moet de optie worden afgewogen of er gekozen wordt voor hoofdverwarming of bijverwarming. Hoofdverwarming in de woonkamer door middel van vloerverwarming, is het overwegen waard, maar tot op heden wordt ook vloerverwarming voor in de woonkamer nog vaak als bijverwarming gebruikt. Er is elektrische vloerverwarming voor in de woonkamer, die buiten het bestaande CV systeem kan worden aangebracht en er is het oude vloerverwarmingssysteem dat wordt aangesloten op het centrale verwarmingssysteem en de CV ketel. Deze beide typen kennen een aantal verschillen.

Het aanleggen van vloerverwarming in de woonkamer

Hieronder zullen een aantal kenmerken met betrekking tot het aanleggen van vloerverwarming in de woonkamer worden toegelicht, zodat de kenmerkende verschillen duidelijk worden.

  • Voor het oude vloerverwarmingssysteem zijn er een tweetal mogelijkheden met betrekking tot het aanleggen en installeren ervan.
  • De buizen van de vloerverwarming kunnen namelijk in sleuven van de vloer in de woonkamer worden gelegd, die daarin gefreesd zijn. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van het zogenaamde opbouwsysteem.
  • Bij voorgenoemd soort vloerverwarming in de woonkamer is het aan te raden om een erkend installateur voor de vloerverwarming in te schakelen, zodat kwaliteit en functionaliteit in elk geval gegarandeerd zijn.
  • Het grote verschil met elektrische vloerverwarming in de woonkamer is, dat deze als het ware al voor geïnstalleerd is op geprepareerde dunne matten. Vaak wordt elektrische vloerverwarming gebruikt om kleine oppervlakten te verwarmen, maar ook de woonkamer kan voorzien worden van elektrische vloerverwarming.
  • Bij de keuze voor het type vloerverwarming voor in de woonkamer kunnen er dus een aantal voordelen en nadelen tegen elkaar afgewogen worden, waarbij ook rekening gehouden moet worden met het type vloer.